Predlog ćiriličnog domena: „срб”, „сб” i „ић”

Bez autora
Mar 14 2010

„Srb”, „sb” i „ić” trenutno su najčešći predlozi za ćirilični domen, koji se mogu videti na forumu Registra nacionalnog Internet domena Srbije (RNIDS), a koji bi trebao biti izabran do kraja ove godine. Početkom marta, na forumu sajta RNIDS sajta pokrenuli smo javnu raspravu kako bi trebao izgledati novi nacionalni domen, a svi zainteresovani građani mogu ostavljati svoje predloge na ovu temu. Posle ove prve faze, koja bi prema sadašnjim planovima trebalo da bude završena do kraja maja, verovatno će se iskristalisati pet ili šest najkvalitetnijih predloga. Potom će uslediti glasanje radne grupe, koju je formirao Registar, i koja se sastoji od stručnjaka iz svih naučnih i društvenih oblasti o ćiriličnom domenu koji bi na najbolji način predstavljao našu zemlju i koji je u skladu sa pravilima Međunarodne korporacije za dodeljena imena i brojeve (ICANN).

Predlog ćiriličnog domena: „срб”, „сб” i „ић”„Srb”, „sb” i „ić” trenutno su najčešći predlozi za ćirilični domen, koji se mogu videti na forumu Registra nacionalnog Internet domena Srbije (RNIDS), a koji bi trebao biti izabran do kraja ove godine.

Ovo je Tanjugu rekla savetnica direktora Registra Mirjana Tasić.

„Početkom marta, na forumu sajta RNIDS sajta pokrenuli smo javnu raspravu kako bi trebao izgledati novi nacionalni domen, a svi zainteresovani građani mogu ostavljati svoje predloge na ovu temu”, objasnila je savetnica Tasić.

Tasić je iznela da će se, posle ove prve faze, koja bi prema sadašnjim planovima trebalo da bude završena do kraja maja, verovatno iskristalisati pet ili šest najkvalitetnijih predloga.

„Potom će uslediti glasanje radne grupe, koju je formirao Registar, i koja se sastoji od stručnjaka iz svih naučnih i društvenih oblasti o ćiriličnom domenu koji bi na najbolji način predstavljao našu zemlju i koji je u skladu sa pravilima Međunarodne korporacije za dodeljena imena i brojeve (ICANN)”, ukazala je Tasić.

Nacionalni Internet domen namenjen je zemljama kojima zvanično pismo nije latinica, kao što su arapske, azijske zemlje ili Rusija.

Osnovno pravilo u slučaju Srbije jeste da je bar jedan od znakova, slovo koje je karakteristično za čirilično pismo kao što su na primer d, ž, ć ili b, istakla je Tasić.

Prema pravilima ICANN, domen, takođe, mora da čini što kraći i jednostavniji niz znakova koji će na smislen način predstavljati jednu zemlju i biti široko prepoznatljiv.

Tasić je istakla da ceo izbor mora biti sproveden na potpuno demokratskim pricipima i bez ikakvih pritisaka bilo koje interesne grupe.

Tasić je ocenila da će ćirilični domen prvenstveno omogućiti Srbiji da svetu pokaže svoju kulturu i dostignuća na tom nivou, jer je ćirilica pismo koje se koristi više od 1.000 godina.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik